گلدوخت
سبد خرید خالی است.

انواع چرخ راسته دوز : عناصر ثابت کارگاه!

انواع چرخ راسته دوز

چرخ‌های خیاطی، به دو دسته صنعتی و خانگی تقسیم می‌شوند. دسته اول در کارگاه‌های خیاطی و تولید پوشاک استفاده می‌شود و چرخ خیاطی‌های خانگی همانطور که از اسمشان پیداست، به منظور استفاده در منزل تعبیه شده‌اند. تفاوت این دو، به میزان استفاده از آن‌ها بستگی دارد. چرخ خیاطی‌های خانگی، یک محصول کوچک و چندکاره هستند و برای علاقه‌مندان به دوخت و دوز سبک در خانه یا کارگاه‌های کوچک ساخته شده‌اند، اما چرخ‌های صنعتی، به علت استفاده بالا، به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند که هرکدام نقشی را در دوخت یک کالا به عهده گرفته‌اند، در این مقاله از فروشگاه اینترنتی گلدوخت به توضیح درباره یکی از این چرخ‌ها می‌پردازیم: انواع چرخ راسته دوز.

 

چرخ خیاطی‌ راسته‌دوز چیست؟

راسته دوزها چرخ‌هایی هستند که دوخت در مسیری صاف و مستقیم دارند. این نوع از ماشین‌آلات بافندگی و نساجی از سرعت بالایی برخوردارند و بالطبع موجب افزایش بازدهی کارگاه‌های خیاطی می‌شوند. از این رو، در میان تولیدکنندگان پوشاک بسیار محبوب و مورد توجه‌اند؛ تا حدی که افرادی برای کار با این دستگاه‌ها آموزش می‌بینند و ما امروزه آن‌ها را به عنوان راسته‌دوز میشناسیم. راسته دوزها از وسایلی چون قیچی، صابون، متر، گونیا، کاربن، الگو و … بهره می‌گیرد.

چرخ خیاطی‌های راسته‌دوز به سه دسته مکانیکی، نیمه‌اتومات و کامپیوتری تقسیم می‌شوند. در ابتدا باید بدانیم که تفاوت این سه دسته از سه جهت بررسی می‌شود:

1.بالا رفتن پایه‌ی دوخت جهت تعویض کار

2.دوخت سرقائمی برای محکم کردن دوخت در ابتدا و انتهای دوخت

3.سرنخ‌ زن برای قطع کردن نخ از پارچه

 

چرخ خیاطی راسته‌دوز مکانیکی

تمام سه مرحله بالا به صورت فیزیکی انجام می‌شود. به این صورت که در سمت راست پای شما اهرم فلزی‌ای تعبیه شده‌است که با فشار به آن می‌توانید، پایه دوخت را بالا آورید. همچنین چرخ دارای دسته سرقائمی است که به وسیله آن می‌توانید محکم کاری دوخت را انجام دهید.

  • برای سرنخ زنی باید پارچه را از زیر پایه به بیرون بکشید و با قیچی سرنخ زن، نخ اضافی را ببرید. مدل‌های قدیمی این چرخ سر و صدا و مصرف انرژی بالایی داشتند، اما در نسخه‌های جدید این مشکل برطرف شده‌است.
چرخ خیاطی‌های راسته‌دوز
چرخ خیاطی راسته‌دوز مکانیکی

 

چرخ خیاطی راسته‌دوز نیمه اتومات

این دستگاه که به راسته سرنخ زن‌دار هم معروف است، مانند مدل قبلی تکنولوژی مکانیکی دارد، با این تفاوت که در انتهای دوخت با فشار پدال زیر پا می‌توانید نخ قطع‌کن را فعال کنید و اضافه نخ را جداکنید. این ویژگی باعث افزایش راندمان کارگاه و کاهش استفاده از انرژی می‌شود. در این مدل، دوخت سرقائمی و بالا و پایین کردن پایه‌ی دوخت همانند مدل مکانیکی، دستی است.

 

انواع چرخ خیاطی راسته دوز را در گلدوخت حتما ببینید!

 

چرخ خیاطی راسته‌دوز کامپیوتری

در این مدل، با فشار دادن پدال به عقب، پایه به حالت عادی و اولیه خودش درمی‌آید، یعنی پایین می‌رود و می‌توانید به دوخت خود ادامه دهید. برای دوخت سرقائمی دو روش تعبیه شده‌است:

اول: می‌توانید به دستگاه دستور دهید که در ابتدا و انتها یک دوخت سرقائمی بزند و کار را محکم کند و سپس؛ سرنخ زن فعال شود و نخ را قطع کند. همچنین می‌توانید تعداد این دوخت را تعیین کنید و برای برگشت دوخت هم میتوان تنظیماتی مانند 2 یا 3 دفعه اعمال کرد.

دوم : کنار پایه یک دکمه قرار گرفته‌است که هر وقت بخواهید، تنها با فشردن این دکمه می‌توانید دوخت سرقائمی بزنید. در مدل‌های جدیدتر می‌توانید به دستگاه دستور جلو یا عقب رفتن بدهید و به همین واسطه دوخت‌های طرحدار بزنید.

چرخ خیاطی‌های راسته‌دوز
چرخ خیاطی راسته‌دوز کامپیوتری

 

انواع دوخت با انواع چرخ راسته دوز

 

با چرخ خیاطی‌های راسته‌دوز می‌توان دوخت‌های مختلفی زد که اینجا به معرفی چند مدل آن می‌پردازیم:

  • درز: بیشتر درز لباس‌ها با دوخت راسته دوخته می‌شود، که ساده‌ترین روش راسته‌دوزی است. به فاصله دوخت تا لبه پارچه، حق درز می‌گوییم که باید متناسب انجام شود.

 

  • زیگزاگ: برای اتصال یک تکه بر پارچه دیگر، از چپ به راست دوخته می‌شود. به فاصله چند میلی‌متر از لبه پارچه، دوخت زیگزاگی بزنید و سپس، لبه اضافه پارچه را ببرید.

 

  • درز دوبله خوابیده: پس از دوخت درز و اتو، می‌توان برای زیباکاری از درز دوبله استفاده کرد. به این صورت که، دو پارچه درزدوزی شده را برمی‌گردانیم و خط درز را اتو می‌کنیم، سپس؛ دو ردیف موازی، یکی بر روی خط درز و بعدی به فاصله یک میلی‌متر از آن را در زیر چرخ خیاطی راسته‌دوزی می‌کنیم. این نوع دوخت، بیشتر در لباس‌های جین به کار می‌رود.

 

  • رگه‌دوزی: یکی از دوخت‌های تزئینی است. در ابتدا قسمتی از پارچه را که می‌خواهیم رگه‌دوزی انجام دهیم، تا کرده و به فاصله یک میلی‌متر از لبه پارچه، راسته دوزی می‌کنیم.

 

  • دوخت چین: همانطور که از اسمش پیداست، دوختی برای چین انداختن بر روی پارچه است. نمونه خلاقانه آن در کیسه‌های پارچه‌ای است. برای این دوخت باید دو ردیف راسته‌دوزی انجام دهید، ابتدا طول دوخت را، به بیشترین شماره تغییر دهید و دو ردیف را چرخ کنید، سپس نخ را جدا کنید و یک نخ از هر ردیف را بکشید.

 

انواع چرخ راسته دوز : دوخت چین با چرخ خیاطی راسته‌دوز

انواع چرخ راسته دوز : دوخت چین بر کیسه پارچه‌ای

 

نگهداری از انواع چرخ راسته دوز

چرخ خیاطی خود را در زیر یک روکش غبارگیر، در مکانی خشک، با دمای اتاق نگه دارید. فقط از نخ نو و با کیفیت بالا استفاده کنید تا در داخل دستگاه، پرز جمع نشود . به طور منظم مخزن چرخ را باز کنید و با یک برس نرم آرایشی، داخل دستگاه را گردگیری کنید. با مقدار کمی از روغن چرخ خیاطی، ماکو را چرب کنید.

روغن چرخ خیاطی باید تنظیم باشد، یعنی از خط بالایی مشخص کننده روغن، بالاتر و از خط پایینی، نباید پایین تر باشد. اگر روغن خیلی زرد شده است، باید آن را عوض کنید. به این منظور، پیچ زیر چرخ را باز کرده و از داخل مخزن روغن را خارج کنید، پیچ را بسته و در را ببندید، سپس؛ از بالا روغن تازه بریزید. برای اطلاعات بیشتر از چگونگی کار و مراقبت از چرخ خیاطی، دفترچه راهنما را حتما مطالعه کنید.

چرخ خیاطی‌های راسته‌دوز نقش مهمی را در ریزه‌کاری و دوخت‌های ظریف انواع لباس ایفا می‌کنند. حال شما بگویید، چه تجربیاتی از استفاده از این چرخ‌ها داشته‌اید؟ اگر خیاط هستید، چه نکات مثبتی باعث استفاده شما از این محصول شده‌است؟

 

تمیز کردن چرخ راسته‌دوز

انواع چرخ راسته دوز : تمیز کردن چرخ خیاطی

2
دیدگاه‌های نوشته

*
*

    بنفشه زارعی خرداد 9, 1400 پاسخ

    جالب و خواندنی بود. سپاسگزارم

      نسترن شهنازی نیا خرداد 9, 1400 پاسخ

      ممنونم از نظرتون.