گلدوخت
سبد خرید خالی است.

همه چیز درمورد کمپلت و انواع ماکوی چرخ خیاطی

کمپلت و ماکوی چرخ خیاطی چیست؟! مانند هر سیستم ماشینی دیگری، هر چرخ خیاطی از قطعات بسیار زیاد و مختلفی تشکیل شده است. هر کدام از این قطعات به نوبه خود نقش مهمی را برعهده دارند. یکی از این قطعات کلیدی در چرخ خیاطی، ماکو است. ماکو در عین حال که اندازه کوچکی دارد نقش مهمی در کار دوختن ایفا می‌کند. درصورت نبودن ماکو، چرخ خیاطی نمی‌تواند به کار خود ادامه دهد. پس با توجه به اهمیت این قطعه، در این مطلب از فروشگاه اینترنتی گلدوخت قصد داریم به معرفی انواع ماکوی چرخ خیاطی بپردازیم.

کمپلت و ماکوی چرخ خیاطی چیست؟

همانطور که گفتیم ماکو قطعه‌ای بسیار کلیدی و مهم در چرخ خیاطی است. وظیفه ماکو کنترل نخ زیر است، که با حرکت چرخشی، نخ زیر را با نخ رو درگیر می‌کند و به این ترتیب بخیه دوخت را ایجاد می‌کند. به ماکو جا ماسوره‌ای هم می‌گویند. معمولا طول عمر مفید هر ماکو ده سال است و بعد از گذشت ده سال باید تعویض و یا سرویس شود.

کمپلت چرخ خیاطی هم قسمتی از چرخ خیاطی است که ماکو و ماسوره در آن قرار می‌گیرند و ماکو در آن می‌چرخد.

 

یک نمونه ماکو و کمپلت

ماکو و کمپلت

 

ماکو چگونه تنظیم می‌شود؟

گاها هنگام کار با چرخ خیاطی با مواردی چون نخ جمع کردن یا شل دوختن چرخ خیاطی برخورد می‌کنیم. بسیاری از این مشکلات مربوط به تنظیمات نادرست  کمپلت وماکو چرخ خیاطی  است. ماکو باید با توجه به جنس نخ و پارچه تنظیم شود. به عنوان مثال هنگام کار با نخ ابریشم و نخ معمولی باید توجه داشته باشید که ماکو متناسب با جنس نخ ها تنظیم شود. همچنین جنس پارچه هم  یک آیتم مهم برای تنظیم  کمپلت و ماکو است و باید آن را مد نظر قرار دهید.

با کمی دقت روی ماکو یک پیچ مشاهده می‌کنید، که معمولا در قسمت فوقانی ماکو تعبیه می‌شود. با چرخاندن پیچ کوچکی که روی ماکو تعبیه شده می‌توانید میزان کشش نخ را کم یا زیاد کنید. با چرخاندن این پیچ به سمت عقربه‌های ساعت پیچ سفت می‌شود. وقتی پیچ سفت می‌شود، نخ از شیاری که در قسمت فوقانی ماکو وجود دارد، سخت‌تر خارج می‌شود. همچنین با چرخاندن پیچ ماکو در خلاف جهت عقربه‌های ساعت می‌توانید کشش نخ زیر را شل کنید. همچنین دقت کنید که ماکو در کمپلت به درستی جایگذاری شود. جا خوردن صحیح معمولا با یک فشار و صدا همراه است.

ماسوره در ماکو جای می‌گیرد و خود ماکو هم در کمپلت جایگذاری می‌شود. در هنگام دوختن ماکو با چرخش خود، ماسوره را نیز می‌چرخاند و همزمان با آزاد کردن نخ ماسوره، نخ رو و زیر را با هم درگیر می‌کند. به این ترتیب هم نخ زیر دوخت را تامین می‌کند و هم نخ زیر و رو را با هم درگیر می‌کند و بخیه را ایجاد می‌کند.

در این مطلب بخوانید : نحوه روغن کاری ماکوی چرخ خیاطی

یک نمونه ماکو

ماکو

 

مختصات محل ماکو

گفتیم وظیفه ماکو درگیر کردن نخ رو و نخ زیر است. پس محل ماکو باید در ارتباط با محل سوزن و نخ رو باشد. در نتیجه ماکو را معمولا در زیر صفحه سوزن چرخ خیاطی مشاهده می‌کنید.

در ادامه متن به معرفی انواع  کمپلت و ماکوی چرخ خیاطی و  مقایسه انواع کمپلت‌های چرخ خیاطی می‌پردازیم.

انواع  کمپلت و ماکوی چرخ خیاطی : مکان و کارکرد

چرخ‌های خیاطی از نظر مکان کمپلت به دو دسته کمپلت از رو و کمپلت از زیر، و نوع عمل به سه نوع کمپلت  تمام دور، نیم دور و آسیابی تقسیم می‌شوند.

  • کمپلت و ماکوی چرخ خیاطی از رو

چرخ‌هایی که سیستم کمپلت آن‌ها از رو است، به صورت تمام دور می‌چرخند. همین امر باعث شده مزیت‌هایی نسبت به سیستم کمپلت زیر داشته باشند. مثلا در این سیستم حتی اگر پارچه زیر پایه دوخت نباشد، در صورت دوخت نخ جمع نمی‌شود و طبعاً سوزن هم گیر نمی‌کند، در نتیجه در کمپلت رو نخ کمتر پاره می‌شود. همچنین دوخت پارچه‌هایی که خاصیت کشسانی دارند و زیر پایه دوخت کشیده می‌شوند، در کمپلت رو آسان‌تر است. سازندگان معمولا کمپلت رو را از جنس پلاستیک فشرده می‌سازند، که باعث می‌شود سروصدای کمتری تولید کند.

  • کمپلت زیر

درهنگام کار با چرخ‌هایی که کمپلت آنها از زیر است باید مراقب باشید. اگر پارچه زیر پایه دوخت نباشد و شروع به دوختن کنید، کمپلت نخ جمع می‌کند. همین امر باعث می‌شود چرخ خیاطی شما بیشتر نخ پاره کند. همچنین دوخت پارچه‌های کشی و ضخیم با این نوع کمپلت مشکل‌تر است.

قطعات این کمپلت عمدتا فلزی هستند که باعث می‌شود سروصدای بیشتری تولید کنند.

  •  تمام دور

عمل این نوع ماکو روان و باقدرت است. درعین حال لرزش و سروصدای کمتری هم تولید می‌کند. همه این مزیت‌ها باعث شده این ماکو مناسب چرخ‌های خیاطی صنعتی باشد. معمولا این نوع ماکو روی چرخ‌های خیاطی صنعتی مشاهده می‌شود. همچنین این نوع ماکو برای دوختن پارچه‌های ضخیم و پرقطر مناسب‌تر است.

 

 

یک نمونه کمپلت تمام دور

کمپلت تمام دور

  • نیم دور

احتمالا تا به حال این نوع ماکو را روی چرخ‌های قدیمی و دستی مشاهده کرده‌اید.این ماکو اکثرا روی چرخ‌های ابتدایی‌تر و ساده‌تر تعبیه می شود. در چرخ‌های خیاطی که ماکوی نیم دور روی آن‌ها نصب است، دسترسی به کمپلت و اجزای داخلش راحت‌تر است. درنتیجه خیاط به آسانی می‌تواند شخصا قطعات داخل کمپلت را روغن‌ کاری یا تعویض کند.

 

  • آسیابی

سازندگان معمولا این نوع کمپلت را در چرخ‌های الکترونیکی و پیشرفته‌تر تعبیه می‌کنند. همچنین چرخ‌هایی که کمپلت آسیابی دارند از امکانات دوخت بیشتر و کامل‌تری برخوردارند. همانند کمپلت تمام دور، کمپلت آسیابی هم آلودگی صوتی و لرزش کمی دارد.

 

شما باید در هنگام خرید قطعاتی مانند ماکو به نوع ماکو و کمپلت چرخ خود دقت کنید و ماکوی متناسب با کمپلت چرخ خود را انتخاب کنید. در این مطلب نکات مهمی برای معرفی و شناخت انواع ماکوی چرخ خیاطی و به طور کلی کمپلت‌هایی که ماکو روی آنها سوار است پرداختیم. حالا شما بگویید با توجه به نکاتی که گفته شد، ماکو و کمپلت چرخ خیاطی شما از کدام نوع است؟!

0
دیدگاه‌های نوشته

*
*