گلدوخت
سبد خرید خالی است.

تجهیز کارگاه خیاطی : نکاتی که باید پیش از شروع کار بدانید

اگر شما هم به فکر راه اندازی یک کسب و کار در حوزه تولید پوشاک باشید، مطلب تجهیز کارگاه خیاطی برایتان جذاب خواهد بود! امروزه فعالیت در حوزه مد و پوشاک طرفداران بسیاری پیدا کرده است. راه‌اندازی کارگاه خیاطی و ایجاد کسب‌و‌کار، از جمله این فعالیت‌ها برای علاقه‌مندان این حوزه است. اگر شما هم به این حوزه علاقه‌مند هستید، باید بدانید که برای داشتن کارگاه خیاطی مناسب با بازده عالی، باید تمام جوانب و نکات را در نظر بگیرید؛ در غیر این صورت ممکن است با مشکلاتی بسیار جدی مواجه شوید. پس به عنوان قدم اول بهتر است ابتدا به جمع‌آوری اطلاعات کلی در مورد کارگاه خیاطی و تمام تجهیزاتی که برای شروع کار احتیاج دارید بپردازید. با ما در این مطلب همراه باشید تا نکات و هر آنچه که برای تجهیز کارگاه خیاطی باید بدانید را در اختیارتان قرار دهیم.

همانطور که اشاره کردیم، راه‌اندازی کارگاه خیاطی نیازمند یک برنامه‌ریزی صحیح از ابتدای شروع کار است. کارگاه خیاطی به نسبت نوع و گستردگی تولیدات، نیازمند لوازم و ماشین آلات مختلف است. مسلما هر چه این کارگاه کوچک‌تر و تولیدات آن محدودتر باشد، به لوازم مختصرتری احتیاج دارد. از طرفی دیگر، کارگاه‌های بزرگ و تولیدی‌های لباس به ماشین آلات پیشرفته‌تری نیاز دارند و تولیداتشان بیشتر و وسیع‌تر است.

نیازهای اولیه و نکات راه‌اندازی و تجهیز کارگاه خیاطی

شما برای شروع کار و راه‌اندازی کارگاه خیاطی، نیاز به یک سرمایه اولیه دارید. بهتر است با توجه به گستردگی کارگاه خیاطی مورد‌نظرتان، این سرمایه را بررسی کرده و برای آن برنامه‌ریزی کنید. همچنین اگر هنوز سرمایه اولیه خود را تهیه نکرده‌اید، به بررسی راه‌حل‌های موجود تأمین آن بپردازید.

نکته مهم دیگر که در این راه بسیار به شما کمک می‌کند این است که با افرادی که در این زمینه فعالیت دارند مشورت کرده و از تجربه‌های آن‌ها استفاده کنید.

حال با توجه به بودجه‌تان و مشاوره‌ همکاران، برای انتخاب مکان کارگاه و تجهیزات آن باید به چند نکته مهم توجه کنید:

  • موقعیت مکانی و فضای داخلی کارگاه خیاطی

موقعیت مکانی کارگاه خیاطی باید مناسب باشد؛ به همین دلیل انتخاب مکان مناسب برای کارگاه خیلی مهم است. این موقعیت مکانی باید به گونه‌ای باشد که شما بتوانید به راحتی لوازم مورد نیاز خود را تهیه کرده و به سایر اماکن خدماتی پوشاک نزدیک باشید. همچنین مشتریان باید بتوانند به راحتی به کارگاه دسترسی داشته باشند. پس سعی کنید با برنامه‌ریزی، مکان مناسبی را برای کارگاه خود انتخاب کنید. البته حتما به این نکته توجه داشته باشید که تمام سرمایه خود را صرف خرید مکان کارگاهتان نکنید؛ چون در این صورت برای خرید لوازم و ماشین آلات به مشکل خواهید خورد.

پس از پیدا کردن مکان مناسب، به طراحی فضای داخلی کارگاه بپردازید. فضای داخلی کارگاه باید به گونه‌ای باشد که دسترسی به وسایل مورد نیازتان را آسان کند. اگر چیدمان و طراحی داخلی کارگاه خیاطی غیر استاندارد و نامنظم باشد، انگیزه کار برای شما و کارمندان‌تان کم خواهد شد. برای جلوگیری از این بی‌نظمی، بهتر است کمد و کشو‌هایی متناسب با پارچه‌ها و لوازم خود داشته باشید. اگر امکان تعبیه کمد و کشو در کارگاهتان فراهم نیست، می‌توانید از قفسه استفاده کنید. اینگونه به راحتی پارچه و وسایل خود را بایگانی خواهید کرد. همچنین اگر باز هم فضای خالی دارید، می‌توانید آن را به اتاق پرو اختصاص دهید. اینگونه مشتریانتان راحتی و حس امنیت بیشتری خواهند داشت.

نکته آخری که در خصوص ساختمان کارگاهتان حتما باید توجه کنید، دیوارهای کارگاه است. کارگاه خیاطی به دلیل استفاده از چرخ‌های بزرگ و صنعتی، از جمله مشاغل پر سروصدا است. به همین دلیل، برای جلوگیری از آزار و اذیت همسایه‌هایتان حتما دیوارهای کارگاهتان را عایق کنید. اینگونه بدون نگرانی می‌توانید هر زمانی که بخواهید به خیاطی بپردازید.

نمونه کمد و قفسه‌های کارگاه خیاطی

کمد و قفسه‌های کارگاه خیاطی

 

  • وضعیت نور و برق کارگاه خیاطی

نورپردازی کارگاه خود را به یک متخصص بسپارید. تاریکی و کم بودن نور کارگاه باعث خستگی چشم می‌شود. همچنین نور زیاد و تابش مستقیم نور خورشید، باعث آسیب به بافت و رنگ پارچه می‌شود؛ پس مقدار نور کارگاه نباید خیلی زیاد و یا خیلی کم باشد. در صورت استفاده از نور مصنوعی، از لامپ‌هایی با نور استاندارد استفاده کنید و سعی کنید تمام قسمت‌های مهم کارگاه به یک اندازه نور داشته باشند.

از آنجایی که کار اصلی کارگاه‌های خیاطی بر عهده چرخ‌های خیاطی است، پس همواره به برق احتیاج دارید. از این رو، کارگاه شما باید به مقدار کافی پریز برق داشته باشد. اگر ساختمانی که برای کارگاه خود انتخاب کرده‌اید پریز برق کافی نداشت، از یک برق کار حرفه‌ای مشورت بگیرید. اینگونه می‌توانید سیستم برق کارگاهتان را مجهز کنید. همچنین سعی کنید برای جلوگیری از آسیب به دستگاه‌های برقی‌تان در حین قطع برق، حتما از محافظ برق استفاده کنید.

نورپردازی کارگاه خیاطی

نمونه نورپردازی کارگاه خیاطی

ماشین‌ آلات و لوازم مورد نیاز برای تجهیز کارگاه خیاطی

هر فرد مبتدی و یا حرفه‌ای برای انجام خیاطی چه به صورت پیشرفته و چه فردی، به مجموعه‌ای از وسایل احتیاج دارد. بعضی از این وسایل بسیار ضروری هستند، به‌ گونه‌ای که اگر نباشند انجام کار خیاطی غیر ممکن است. شما حتی اگر در خانه و به وسیله چرخ‌های خانگی قصد خیاطی دارید، به این وسایل احتیاج دارید. وسایلی مانند متر، قیچی ساده، نخ، سوزن، صابون خیاطی، خطکش و … از این دسته وسایل هستند. دسته دیگری از وسایل هستند که فقط در کارگاه‌های خیاطی کاربرد دارند. البته تهیه وسایل و مواد اولیه برای تجهیز کارگاه خیاطی، با توجه به میزان گستردگی و تولیدات هر کارگاه متفاوت است. ماشین ‌آلات کارگاه خیاطی، تاثیر زیادی روی کیفیت و سرعت کار دارند. همچنین طیف بسیار گسترده‌ای برای لوازم و ماشین آلات وجود دارد. در ادامه به معرفی مهم‌ترین و اصلی‌ترین آن‌ها می‌پردازیم.

  • میز خیاطی و میز برش

مسلما برای کار با چرخ خیاطی به میز مناسب احتیاج دارید و نمی‌توانید این کار را بر روی زمین انجام دهید. میز خیاطی میزی است که چرخ خیاطی بر روی آن قرار می‌گیرد. این میز باید در ابعاد استاندارد باشد. همچنین باید از استحکام زیادی برخوردار باشد تا در هنگام چرخ‌کاری تکان نخورد. نکته مهم دیگر در ارتباط با میز خیاطی، ارتفاع آن است. ارتفاع میز نباید خیلی زیاد و یا خیلی کم باشد تا از آسیب به کمر و دست شما جلوگیری کند. پس به طور کلی میزی را انتخاب کنید تا از همه نظر استاندارد باشد. اگر فضای داخلی کارگاهتان کم است، می‌توانید از میز‌های تاشو استفاده کنید. اینگونه فضای بیشتری در اختیار خواهید داشت.

میز کاربردی دیگری که در کارگاهتان به آن احتیاج دارید میز برش است. انجام برش‌کاری بر روی زمین اصلا پیشنهاد نمی‌شود؛ زیرا آسیب زیادی را هم به خودتان و هم به پارچه می‌زند. همچنین اگر تولیدات کارگاهتان گسترده باشد، انجام برش‌کاری چندین لایه پارچه بر روی زمین امکان‌پذیر نیست. پس برای انجام برش‌کاری نیز، شما به یک میز مقاوم احتیاج دارید. بهتر است برای این کار نیز از میز تاشو استفاده کنید، تا پس از اتمام کار آن را جمع کرده و از شلوغی کارگاه جلوگیری کنید. میز‌های برش انواع و ابعاد مختلفی دارند.

میز برش

نمونه میز برش

 

  • انواع قیچی کارگاهی

تنوع قیچی‌های خیاطی، امروزه سبب راحتی خیاط‌ها شده است. تکنولوژی ساخت منحصر به فرد هر یک از این قیچی‌ها، کاربرد آن‌ها را اختصاصی کرده است. معمولا برای هر نوع پارچه از قیچی مناسب آن پارچه استفاده می‌شود. برای مثال قیچی مناسب پارچه ابریشم برای پارچه‌های ضخیم پیشنهاد نمی‌شود.

قیچی‌های برقی دسته دیگری از قیچی‌ها هستند که مناسب کارگاه‌های خیاطی بزرگ و تولیدی‌های لباس هستند. البته انواع خانگی این قیچی‌ها نیز موجود هستند. از آنجایی که تولیدی‌ها باید بتوانند در کوتاه‌ترین زمان بیشترین محصول را تولید کنند، قیچی‌های برقی بزرگ بیشترین کاربرد را دارند. این قیچی‌ها قادر به برش هم‌زمان چندین لایه پارچه هستند.

قیچی‌های پرکاربرد دیگر در کارگاه‌ها شامل: قیچی برش کوچک، قیچی برش ضخیم، قیچی زیگزاگ، قیچی برش چرم، قیچی برش تور، بشکاف و … هستند.

قیچی برقی

نمونه قیچی برقی

 

  • چرخ خیاطی

مهم‌ترین و جدایی‌ناپذیر‌ترین عضو هر کارگاه خیاطی، چرخ خیاطی است. از آنجایی که تولیدات کارگاه‌ها به مراتب بیشتر از تولیدات خانگی هستند، مناسب‌ترین چرخ برای کارگاه‌ها چرخ خیاطی صنعتی است. این چرخ‌ خیاطی‌ها مقاوم و اختصاصی هستند و می‌توانند ساعات طولانی را به دوخت‌و‌دوز بپردازند. هر چرخ خیاطی صنعتی، مخصوص انجام یک کار است. برای مثال برخی از این چرخ‌ها مخصوص راسته‌دوزی و برخی مخصوص زیگزاگ هستند. انواع چرخ‌های مهم صنعتی عبارتند از: چرخ خیاطی سردوز، راسته‌دوز، میان‌دوز، دکمه و مادگی، نواردوز و … .

چرخ خیاطی‌های مناسب تولیدی پیراهن با چرخ خیاطی‌های تولیدی کت و شلوار یا هر تولیدی دیگر متفاوت است. بهتر است پیش از خرید چرخ‌ خیاطی مناسب هدف کارگاهتان را مشخص کرده و پس از آن، نسبت به تهیه چرخ خیاطی اقدام کنید. همچنین سعی کنید چرخ خیاطی‌هایی با کیفیت بالا خریداری کنید. حتی داشتن چرخ خیاطی دست دوم با کیفیت، به مراتب بهتر از چرخ خیاطی نو، اما بی‌کیفیت است. اینگونه حتی در هزینه‌های خود صرفه‌جویی خواهید کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با شباهت‌ها و تفاوت‌های چرخ خیاطی‌های خانگی و صنعتی، پیشنهاد می‌کنیم مطلب ویژگی‌ها و تفاوت‌های چرخ خیاطی خانگی و چرخ خیاطی صنعتی را از دست ندهید.

 

چرخ خیاطی صنعتی

نمونه چرخ خیاطی صنعتی

  • اتوی کارگاهی

آخرین وسیله تجهیز کارگاه خیاطی که به آن می‌پردازیم، اتوی مناسب کارگاه است. اتویی که در کارگاه خیاطی و تولیدی استفاده می‌شود، باید پرقدرت و بادوام  باشد. قاعدتا اتویی که شما در خانه استفاده می‌کنید جوابگوی نیازتان نخواهد بود؛ مگر اینکه کارگاه خیاطی‌تان خیلی گسترده نباشد. برای کارگاه‌های بزرگ و تولیدی‌ها، که میزان تولید بالایی دارند مناسب‌ترین اتو، اتوی مخزن‌دار است. این مدل اتوها قدرت و کیفیت بالایی دارند. همچنین دارای بخاردهی مناسب هستند و بر روی پارچه برق نمی‌اندازند. از دیگر انواع اتوی مناسب کارگاه‌ها و تولیدی‌ها می‌توان به اتوی کارگاهی ایستاده و اتوی صنعتی سرد اشاره کرد.

اتوی کارگاهی

نمونه اتوی کارگاهی

 

چیدمان و نحوه قرار دادن وسایل و ماشین آلات کارگاه خیاطی

حال که مکان و وسایل تجهیز کارگاه خیاطی را در اختیار دارید، باید به چیدمان کارگاهتان بپردازید. نکاتی در ارتباط با چیدمان اصولی وسایل کارگاه خیاطی وجود دارد که گفتنش خالی از لطف نیست. نکته اول دسته‌بندی صحیح وسایل و قرار دادن آن‌ها در جای مخصوص است. همانطور که اشاره کردیم کارگاه شلوغ و بهم ریخته باعث اختلال در کار می‌شود. پس سعی کنید وسیله‌ها را، به خصوص وسیله‌های کوچک مانند سوزن و دکمه را به درستی دسته‌بندی کرده و در قفسه‌های تعبیه شده جای دهید.

نکته دوم، نحوه قرارگیری چرخ‌های خیاطی و اتو است. به طور کلی این آیتم‌ها، قلب کارگاه خیاطی هستند و بهتر است به خوبی با یکدیگر در ارتباط باشند. اگر شما کارگاهی کوچک یا تعداد محدودی خیاط داشته باشید، همیشه بین این وسایل در رفت‌وآمد هستید. پس بهتر است به گونه‌ای آن‌ها را در کنار هم قرار دهید که برای یکدیگر مانع نباشند. البته در تولیدی‌های بزرگ این رفت‌و‌آمد وجود ندارد؛ زیرا در هر مرحله لباس‌ها از بخشی از تولیدی به بخش دیگر می‌روند.

مواردی که در بالا اشاره کردیم، نکاتی مهم برای داشتن کارگاه خیاطی ایده‌آل هستند. شما با رعایت این نکات می‌توانید کارگاهی مناسب و حرفه‌ای داشته باشید. امیدواریم این مطلب به شما در ایجاد و تجهیز کارگاه خیاطی دلخواهتان کمک کند

0
دیدگاه‌های نوشته

*
*